zaterdag 2 mei 2009

World Cup Houffalize (Be) 2 mei

World Cup Houffalize, het mountainbike Mekka (zo wordt het ook wel genoemd). Voor de nieuwelingen worden er nog geen world cups georganiseerd, dus ik kon gewoon inschrijven. Maar je rijdt wel op het echte World Cup parcours, wat niet voor iedereen is weggelegd. Je hoort namelijk de hele tijd sirenes of je hebt veel publiek...
Hoewel ik ook niet de beste techniek heb en soms een beetje bang ben voor somige afdalingen ben ik bijna overal afgeweest. En het zag er -volgends mensen die stonden te kijken- goed gecontroleerd uit.
Voor de mountainbikers: De tuin heb ik gereden, ook de drop. Alleen de brandweer heb ik niet helemaal gereden, die bocht over de rotsen heb ik gelopen.
Voor de niet-mountainbikers: De tuin, die noemen we zo omdat dat een steile afdaling is die bij mensen in de tuin ligt. De tuin is een best technische afdaling waar onderaan een drop-off zit. Dat is een plateau waar je heel even moet springen omdat er een klein afgrondje zit. Deze tuin en drop-off heb ik allemaal afgefietst.
De brandweer, dat is ook een afdaling die technisch is. Hij ligt vlak bij de brandweer karzene van Houffalize (die brandweer houdt wel van sirenes, want die hoor je daar best vaak om niks...) maar vandaar die orginele naam.
In die afdaling zit een bocht die helemaal van rotsen is en waar zelfs elite dames wel eens rechtdoor rijden...
Die bocht heb ik niet gefietst.

Ik was er al vanaf maandag, omdat we vakantie hadden. En ik heb vanaf dinsdag tot zaterdag iedere dag, met een paar andere meisjes, op het parcours gezeten (nou ja, niet echt gezeten, maar gefietst). Ik kende het parcours dus heel goed en dat was wel heel fijn.

Ook al was ik "de tuin" vrijdag nog best vaak af gegaan en ging dat goed, was ik voor de start nog best wel zenuwachtig voor de tuin. Gelukkig stonden er een paar gezellige mensen bij de start en heb ik daar gewoon mee staan kletsen. Na de start kon je nog steeds kletsen want bij het eerste moeilijke afdaling was zo'n grote opstopping dat je daar niet meer kon fietsen. Eigenlijk zouden wij 3 minuten na de nieuwelingen starten en de nieuwelingen (op zijn Belgs, debutants) 5 min achter de masters. Maar ik denk dat wij 2 min na de masters zijn gestart. Dus daarom was er bij die afdaling een hele grote opstopping...
Vlak na de opstopping hoor je eigenlijk de "brandweer" af te gaan. Maar omdat daar publiek van de 4X het parcours blokkerden en er een paar deelnemers met elkaar aan het vechten waren (ga toch fietsen, jongens!), had een official -zonder overleg- opeens besloten dat hij het parcours ging omleiden. Daardoor sneden alle dames + de helft van de nieuwelingen en de masters af. Waardoor je alle deelnemers bij elkaar kreeg en er nog meer opstoppingen ontstonden... (Sorry voor de Belgen maar wij zeggen dan; lekker Belgisch!). Na alle opstopping een beetje voorbij te zijn, kom je op een pad waar om de 10 meter een mannetje stond om te zeggen dat we moesten afremmen, omdat we in een opstopping kwamen naar de tuin. Toen moest ik hem wel afgaan! Gelukkig zat achter me iemand die zo hard (maar toch rekening met me hield) naar benenden ging dat de rest daar van schok en net zo hard ging als ik. Dus kwam ik de tuin naar benenden!

De rest van de wedstrijd ging gewoon als een normale wedstrijd. En ik werd 1e bij de dames jeugd (14 t/m 18 jaar) en 5e bij de dames.

Door de vechtpartij (eigenlijk bedoel ik de afsluiting van de brandweer) klopte de uitslag van de nieuwelingen en de masters niet meer en werd er geen prijsuitreiking meer gedaan... Tenminste niet op de dag zelf. Maar wel de dag erna tussen de wedstrijd van de dames Elite en de heren Elite in. Dus nu heb ik een hele grote beker (hij is echt heel groot) en een bos bloemen erbij.

Ik vond het een hele leuke wedstrijd en als ooit iemand van de organisatie dit leest wil ik de organisatie bedanken en hoop ik dat er volgend jaar ook weer een wedstrijd komt.
En door al die files in de 1e ronde zal ik deze wedstrijd nooit vergeten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten